14 de Maig de 2025 a les 17:31
La segona jornada ‘Gluten Free’ tindrà lloc aquest divendres 16 de maig a les Peixateries Velles. L’activitat, organitzada per la Regidoria de Promoció de la Salut, coincidirà amb el Dia Internacional de la Malaltia Celíaca i es farà des de dos quarts de sis de la tarda i fins a les deu de la nit.
La doctora Sara Serra, experta en gastroenterologia pediàtrica a l’Institut pediàtric Marès Riera de Blanes i gastroenteròloga a l’hospital de Santa Creu i Santa Pau, explica que, en el marc de la Jornada ‘Gluten Free’, es col·locaran carpes de diferents botigues i entitats que mostraran els seus productes sense gluten. La doctora expressa també que hi haurà l'Associació de Celíacs de Catalunya, que ‘donarà a conèixer la malaltia, el tractament i la importància de fer correctament aquest tractament’.
Com a novetat d’aquest any, Serra destaca que s'incorpora una carnisseria en l’exposició de les botigues, i que es realitzarà un taller per aprendre a fer galetes sense gluten. Aquest taller serà gratuït, però caldrà fer una inscripció aquí.
La jornada ‘Gluten Free’ té com a objectiu donar conèixer la malaltia celíaca, com s'ha de fer de forma correcta el seu tractament, les implicacions que té no fer-ho de forma correcta o de forma totalment estricta i exposar a la població les botigues que tenim a la zona que ofereixen aquest tipus d'alimentació. La doctora també destaca com a objectiu la conscienciació ‘tant a la gent que no és celíaca com als propis celíacs’ sobre la ‘importància de fer bé el tractament’.
En paraules de Sara Serra, la celiaquia ‘és una malaltia autoimmune amb una base genètica on es produeix una lesió intestinal quan hi ha aquesta entrada del gluten a través de la nostra dieta’. L’únic tractament que existeix és dietètic i se sap que el que origina aquesta lesió és el gluten. Aquesta proteïna, el gluten, està present en diferents cereals com el blat, el sègol, l'ordi o la civada. Es tracta també d’una proteïna que s’utilitza en l’embossament o processament de molts aliments, per això Serra recorda que no només s’ha d’eliminar aquests cereals concrets de la dieta.
Els símptomes més típics de la celiaquia són relacionats amb l’aparell digestiu, però actualment aquests estan variant. Sara esmenta ‘un mal de cap persistent, una dermatitis que no es resol com una alteració del comportament en un nen que de cop i volta ens canvia el seu comportament’ com a possibles símptomes de la malaltia.