Resuming podcast

30 de Maig de 2024 a les 17:47

La Regidoria de Promoció de la Salut organitza la primera jornada 'Gluten free'

Compartir

Amb l'objectiu de fer visible aquesta malaltia, la jornada 'Gluten Free' tindrà lloc el divendres 31 de maig de 18:00 h a les 22:00 h, a les Peixateries Velles. En aquesta jornada, l'Associació de Celíacs de l'Alt Maresme-Selva Marítima oferirà informació detallada sobre la malaltia i com combatre-la amb una alimentació adequada i també es podrà gaudir d'una degustació de productes sense gluten a càrrec de diferents empreses especialitzades.

Georgina Girons, en representació de l'Associació de Celíacs de l'Alt-Maresme i la Selva, i el Dr. Roca, pediatre de l'Hospital de Calella especialitzat en l'aparell digestiu, acosten a la ràdio la celiaquia i les seves problemàtiques. Girons explica que la jornada sorgeix com una proposta que l'Ajuntament fa a l'Associació, i remarca que aquesta jornada és dirigida a tothom, no només a les persones celíaques, ja que 'tot i que els diferents estands que hi trobarem o la gent que hi col·labora està especialitzada a fer menjar sense gluten, al final són restauradors o empreses que es dediquen a l'alimentació en general'.

El Dr. Roca defineix la celiaquia com 'una malaltia de base autoimmune, amb un component genètic, de la qual coneixem el desencadenant, que és el gluten, una proteïna que està en el blat, la civada, l'ordi i el sègol'. El doctor afegeix que aquesta malaltia 's'estudia molt' i que 'diferència d'altres malalties autoimmunes, aquesta és l'única en la qual coneixem quin és el desencadenant'. Girons afegeix que la malaltia no considera que estigui poc estudiada, però sí 'infradiagnosticada', ja que 'costa molt que els metges arribin a dir-te que ets celíac, les estadístiques diuen que de cada deu celíacs, un no està diagnosticat'. Roca afegeix que 'actualment gairebé la meitat dels pacients que diagnostiquem no tenen la simptomatologia típica', i això és una de les explicacions de per què moltes vegades s'arriba a un diagnòstic quan la persona ja és adulta.

Tot i que també pot ser que la malaltia aparegui quan ja s'és adult, no es coneixen els factors que fan aparèixer la malaltia 'de cop', només se sap que algunes persones 'tenen una predisposició genètica', ja que la malaltia no és una malaltia hereditària com a tal, la genètica seria un factor de risc. 'El perquè en un moment donat es posa en marxa tot aquest sistema autoimmune de generació d'autoanticossos que t'agredeixen, no ho sabem, sabem que pot tenir relació per exemple amb infeccions' afegeix el Dr. Roca.

Les malalties relacionades amb el gluten es poden classificar en tres grups: 'unes són les malalties autoimmunes, les malalties en les quals el nostre cos comença a fabricar defenses contra nosaltres mateixos desencadenat per la presència de gluten, malalties al·lèrgiques o al·lèrgia al gluten, un mecanisme completament diferent que no té res a veure, i persones que tenen una sèrie de símptomes que quan retires el gluten, desapareixen, i que s'etiqueten com a persones sensibles al gluten'.

La jornada 'Gluten free' tindrà lloc el divendres 31 de maig de 18:00 h a les 22:00 h, a les Peixateries Velles, on es podrà obtenir informació sobre aquesta malaltia i hi haurà una degustació de productes sense gluten a càrrec de diferents empreses especialitzades.