10 de Abril de 2024 a les 17:06
La 'puntuació' que utilitza Viles Florides són les flors d'honor, que en Roger Parcerisas, responsable de Promoció de Viles Florides de Catalunya i Andorra, les defineix com 'les estrelles Michelin de la jardineria i els espais verds'.
Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra a través d'espais verds urbans i enjardinats. Aquest moviment vol mostrar i valorar la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d'enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l'àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.
La 'puntuació' que utilitza Viles Florides són les flors d'honor, que en Roger Parcerisas, responsable de Promoció de Viles Florides de Catalunya i Andorra, les defineix com 'les estrelles Michelin de la jardineria i els espais verds'. Els municipis, les viles florides, són avaluats cada any per a atorga'ls-hi la quantitat de flors d'honor que el jurat valori, amb un màxim de cinc flors, la millor puntuació.
Formar part de les Viles Florides, en Roger ho defineix com que 'és tan senzill com primer de tot, tenir la voluntat de formar-ne part, saber que cada any es rebrà una visita avaluadora i d'assessorament, i complir uns mínims de jardineria i de zones verdes'. Els municipis que formen part del projecte reben una visita del jurat, normalment entre els mesos de març i juliol, i, posteriorment, se'ls assessora, obtenint crítiques positives i constructives, per a rebre les flors d'honor aconseguides, al setembre o a l'octubre, depèn de l'any, a la gala d'entrega de les flors d'honor.
Sobre els criteris de valoració per a formar part de viles florides, en Roger ens comenta que són 'totalment públics perquè els municipis sàpiguen què se'ls valorarà, no tenim intenció d'agafar cap municipi per sorpresa, al contrari, els hi diem què es valora perquè ho puguin treballar i cada cop els pobles i ciutats de Catalunya i Andorra estiguin en millors condicions respecte al verd urbà'. Alguns d'aquests criteris de valoració són la relació entre els espais verds i la població, la funcionalitat i singularitat dels espais verds, la integració paisatgística i estètica general, la gestió de l'aigua i estalvi energètic, el control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, les estratègies de promoció dels espais verds, la promoció del distintiu Viles Florides o els esdeveniments relacionats amb jardins i plantes.
El fòrum que es farà aquest divendres a Malgrat de Mar és la setena edició, i es va començar a fer perquè 'es va creure important destinar jornades tècniques per a què els tècnics de viles florides coneguessin casos d'èxit de les diferents viles florides'. En Roger destaca que 'el jurat visita més d'un centenar de municipis i hi veu moltes bones pràctiques i casos que es podrien implementar a altres municipis i que podrien funcionar, per això aquesta jornada està enfocada a conèixer les bones pràctiques que fan les viles florides, i dirigida als tècnics perquè puguin agafar idees i implementar-ho al seu municipi'.
Aquest 7è Fòrum de Viles Florides se centrarà en la sequera i la crisi climàtica. La jornada començarà a les 9 h i s'allargarà fins al vespre, i el programa inclou una conferència a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit de l'institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya; una taula rodona sobre la gestió de l'aigua en la jardineria en els casos de Malgrat de Mar, Vila-seca i Igualada; una visita tècnica per conèixer els espais verds del municipi amb el cap del servei Carles Garcia; i una ruta per conèixer Malgrat de Mar i el seu patrimoni natural i històric.
Parcerisas explica que s'ha escollit Malgrat de Mar per a acollir el fòrum perquè 'de totes les viles florides que hi ha, el jurat de viles florides ha determinat que Malgrat de mar és, segurament, la vila florida que millor està treballant la gestió de l'aigua, Malgrat treballa simulant que hi ha una crisi de sequera des de ja fa molts anys'.