Resuming podcast

8 de Novembre de 2023 a les 11:15

El Govern regula els habitatges d'ús turístic a Malgrat de Mar amb un règim de llicència urbanística prèvia

Compartir

El Decret llei que s'ha aprovat afecta els habitatges turístics que es vulguin obrir en municipis que pateixen problemes en l'accés a l'habitatge o bé ja tenen més de cinc habitatges turístics per cada 100 habitants. Una situació que afecta a 262 municipis d'arreu de Catalunya. Els ajuntaments hauran de modificar el seu planejament urbanístic per recollir expressament la possibilitat d'acollir habitatges turístics i caldrà justificar que tenen prou sòl per a habitatge permanent i sense sobrepassar els deu habitatges turístics per cent habitants

El Govern ha aprovat un Decret llei per regular els habitatges d'ús turístic mitjançant l'obtenció d'una llicència urbanística prèvia i d'una autorització en un total de 262 municipis d'arreu de Catalunya. El decret llei afecta aquells municipis que presenten problemes d'accés a un habitatge permanent o que ja tenen més de cinc pisos turístics per cada cent habitants, o bé que compleixen aquests dos requisits. Malgrat de Mar n'és un d'ells. I és que, segons les dades que recull l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), al 2022 hi havia 353 habitatges turístics registrats que ofereixen 1.942 places. 

A partir d'ara, municipis com Malgrat de Mar no podran atorgar llicències d'obertura d'habitatges turístics fins que adaptin el seu planejament urbanístic al nou decret llei. Els ajuntaments hauran de permetre expressament la compatibilitat de l'ús turístic amb el d'habitatge. Això només serà possible si, alhora, també poden justificar que compten amb prou sòl per a habitatges destinats al domicili habitual i permanent de la població resident. En qualsevol cas, a més, es podran atorgar com a màxim deu llicències d'habitatges turístics per cada cent habitants. Així els nous habitatges turístics hauran de demanar una llicència urbanística municipal i una autorització turística prèviament a l'obertura que seran vigents durant cinc anys renovables.

Què passa amb els habitatges turístics existents?

Els titulars disposaran d'un marge de cinc anys per demanar la nova llicència urbanística, a comptar des de l'entrada en vigor del decret llei, o hauran de cessar l'activitat. En aquests cinc anys, els ajuntaments afectats hauran d'haver modificat el seu planejament municipal i, per tant, estar en condicions de donar resposta a les seves sol·licituds. 

Mesura urgent

Segons el Govern de la Generalitat, l'aparició del fenomen dels habitatges d'ús turístic és una de les causes de la disminució del nombre d'habitatges que es lloguen com a allotjament permanent perquè "no són de nova construcció, sinó allotjaments existents que canvien de destinació". La tendència dificulta l'accés de les persones i famílies a una llar habitual.

Amb aquest decret llei, que el Govern titlla de "mesura urgent", es vol evitar que s'incrementin els canvis d'usos a habitatges turístics en zones on l'accés a l'habitatge presenta problemes habitualment i "on l'excessiva concentració de pisos turístics comporta problemes de convivència i de gentrificació".

353 habitatges d'ús turístic a Malgrat

Malgrat de Mar, juntament amb Calella, Canet de Mar, Pineda de Mar, Santa Susanna o Palafolls, és un dels 262 municipis afectats per l'entrada en vigor del decret llei. Segons les dades que recull l'Idescat, Malgrat de Mar ha passat de tenir 72 habitatges d'ús turístic l'any 2015 a 353 el 2022. En relació al 2021, les xifres indiquen que el nombre d'aquests habitatges va incrementar-se l'any passat en 30 al municipi.