Resuming podcast

23 de Agost de 2023 a les 13:24

Neixen les primeres tortugues del niu de Malgrat de Mar

Compartir

El niu de tortuga careta de Malgrat de Mar va començar a descloure's la matinada de dimarts, quan van sortir vint tortugues. Fins ara, ja n'han sortit 39, de les quals 27 han estat alliberades a l'aigua a la mateixa platja. La resta s'han traslladat a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins, on les faran créixer durant un any abans de ser introduïdes de nou al medi natural. Científics, tècnics de l'Ajuntament, la Brigada Jove i persones voluntàries custodien el niu nit i dia

Sacs de dormir, tovalloles, mantes, crema solar, aigua i molta paciència és l'equip que carreguen aquesta setmana les persones, que custodien, dia i nit i per torns, el niu de tortuga careta de Malgrat de Mar. Científics, tècnics de l'Ajuntament, la Brigada Jove, i els voluntaris i voluntàries vigilen sense descans el cràter des d'on ja ha sortit la primera trentena de tortugues del niu. I és que aquests dies cal estar més alerta que mai, fins al punt que dormir vuit hores seguides deixa de ser, en alguns casos, una prioritat. 

El niu de tortuga careta de Malgrat de Mar, situat a la Platja de La Conca, va començar a descloure's la matinada de dimarts. Concretament, dels 90 ous que hi havia al niu, van sortir-ne 20 tortugues la nit de dilluns a dimarts; 8 més entre la nit de dimarts i aquest dimecres; i les deu restants aquesta passada nit. De les 39 tortugues que han sortit, 27 han estat alliberades al mar i 12 han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per formar part del projecte Head-Strating, a través del qual les criaran en captivitat de forma temporal fins que aconsegueixin el pes i la mida òptima per poder col·locar un localitzador a cada exemplar. L'objectiu d'aquesta iniciativa és afavorir la supervivència de l'espècie i contribuir a l'estudi d'aquests fets tan insòlits i cada vegada més freqüents a la costa catalana.

Quant a la incubació artificial, dels 130 ous que hi havia al niu inicialment, 30 van ser traslladats al CRAM i 10 al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). D'aquests 40 ous, 15 tortugues van ser amollades a mar diumenge passat al vespre.

En aquest dispositiu han participat Agents Rurals, el Centre Tecnològic BETA, la Fundació CRAM, tècnics de l'Ajuntament de Malgrat de Mar i la Brigada Jove, i més d'un centenar de persones voluntàries.

Com s'actua davant d'un naixement?

El niu de tortuga careta de Malgrat de Mar està envoltat per un tancat, on només hi accedeixen científics, tècnics i voluntaris. Les tortugues surten a poc a poc i de manera imprevisible. Amb el màxim silenci possible i, si és de nit, amb llum vermella, s'espera que l'exemplar acabi de sortir a la superfície, on se'l deixa caminar uns minuts per prendre contacte amb la sorra. Quan les tortugues trepitgen la sorra seca memoritzen el lloc on han nascut de manera que recordaran a quina platja han de tornar a desovar.

Els científics i tècnics s'encarreguen, després, de recollir dades com ara la data i hora en les quals ha sortit cada tortuga, el pes i les mides, el nombre d'escuts que té a la closca, el seu estat de maduració i la mobilitat que presenta.

Unes neveres amb un travesser humit permet conservar els exemplars mentre els científics i tècnics desenvolupen aquesta feina.

Com són les tortugues que neixen a Malgrat de Mar?

Les tortugues careta que han nascut fins ara al niu de Malgrat de Mar pesen entre 12 i 15 grams. La mitjana de pes se situa al voltant dels 14 grams. Pel que fa a les mides, fan uns 40 mil·límetres de llargària i uns 30 d'amplada. Segons els tècnics, tots els exemplars que han sortit fins ara estan "dinàmics, enèrgics, actius i en bon estat".