14 de Febrer de 2022 a les 8:05
El professor Lluís Zamora i l’investigador Carlos Cano-Barbacil, de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona, han explicat aquest dissabte a l’Arxiu Municipal la realitat de l’anguila, una espècie en perill crític d’extinció que habita a la conca de la Tordera.
L’anguila és un peix migratori que passa gran part de la seva vida a les aigües dolces, però després migra fins al mar per a reproduir-se. Ho detalla Carlos Cano-Barbacil.
Hi ha diversos motius que han convertit l’anguila en un peix en risc crític d’extinció. Però d’entre tots, n’hi ha un de cabdal: l’efecte dels humans. Les espècies invasores, com el barb roig o la tortuga de Florida, que molta gent té a casa i després deixa anar al riu, són un dels principals inconvenients a què han de fer front les poblacions d’anguila.
La xerrada també s’ha centrat en la realitat d’aquest peix a les nostres aigües. Encara que molta gent ho desconeix, l’anguila habita a la conca de la Tordera. La seva situació és crítica, però no tant com a altres conques mediterrànies —entre elles, per exemple, la del Besòs.
Carlos Cano-Barbacil es mostra optimista, però alerta que si volem que l’anguila subsisteixi hem d’actuar ja. Per això, des de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona fa anys que controlen les poblacions que habiten a la conca de la Tordera.
La conferència “L’anguila, un peix de La Tordera en perill d’extinció” està organitzada per NatMonT i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Malgrat.